V pátek 6. října se v prostorech Městské knihovny Sokolov setkali žáci, rodiče a učitelé Základní školy Sokolov, Rokycanova 258. Důvody byly dva. Tím prvním bylo slavnostní předávání certifikátů Cambridgeských zkoušek, které již třetím rokem žáci této základní školy skládají od úrovně A2 do úrovně B2. Letos skládalo zkoušky celkem 16 žáků, z toho 13 žáků 8. ročníků. 2 žáci zvládli úroveň A2 (úroveň, která je výstupem z 9. ročníku základní školy), 10 žáků úroveň B1 (úroveň maturitní zkoušky na odborné škole) a 4 žáci excelovali na úrovni B2 (úroveň maturitní zkoušky na gymnáziu). Předávání certifikátů se zúčastnily také dámy z British Council, který zkoušky zajišťuje. Ocenily, jak kvalitně byli žáci na zkoušky připraveni. Certifikáty mají mezinárodní platnost a to, že je žáci získali již na základní škole, svědčí o vysoké úrovni výuky anglického jazyka na naší škole. Rodiče žáků nemusí utrácet tisíce za kurzy mimo školu, učitelé angličtiny a dva rodilí mluvčí je připraví. Škola navíc žákům, kteří zvládli úroveň B1 a B2, certifikát uhradila.

Druhým důvodem setkání bylo předávání bronzových odznaků DofE Česká republika (Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu). Čtyři žáci školy se stali historicky prvními držiteli této úrovně v okrese Sokolov. Jedná se o 3 dívky a 1 chlapce. Splnili 3. stupeň programu, který mladé lidi motivuje k osobnímu rozvoji. Cílem programu je podpořit komplexní rozvoj schopností a dovedností mladých lidí skrze dlouhodobé a pravidelné aktivity ve čtyřech provázaných oblastech: rozvoji dovednosti, pohybu, dobrovolnictví a dobrodružné expedici. Program zaštiťuje vyučující naší školy Zdeněk Hendrych. Jemu patří velký dík za provázení žáků programem.

Za přípravu na Cambridgeské zkoušky děkujeme našim skvělým vyučujícím Mgr. Elišce Navrátilové, lektorům Ianu Flemingovi, Michaelu E. Cooperovi, za organizaci a realizaci Mgr. Karolíně Cooper. Velké poděkování patří také panu místostarostovi Janu Pickovi za účast a krásné dárky od města Sokolov. Všem našim žákům moc gratulujeme.