V týdnu od 28. 11. do 1. 12. navštívili naši školu opět lektoři ze sdružení Odyssea. Žáci 7. tříd s nimi prošli kurzem prevence šikany. Společně přemýšleli a hovořili o vztazích ve své třídě. Učili se sdělovat, jaké chování druhých jim je příjemné a jaké nepříjemné. Během kurzu definovali chování, které je pro třídu nepřijatelné. Žáci se dozvídali základní informace o šikaně a učili se rozpoznávat její projevy. Vyzkoušeli si, jak efektivně postupovat, aby bezpráví zamezili. Součástí kurzu byla i společná formulace přesných pravidel chování, která pomáhají udržovat zdravé vztahy ve třídě. Kurz navazuje na stmelovací kurzy z 6. ročníku.

Rovněž žáci 8. tříd trávili čas s lektory z Odyssey. Bylo to již jejich třetí setkání od 6. ročníku. Kurz informoval žáky o rizicích návykových látek. V rámci diskuse si žáci vyjasnili mýty o drogách a závislostech. Kurz posiluje vnitřní motivaci žáků žít zdravým způsobem a rozvíjí jejich sebevědomí. Žáci postupně objevují důvody, proč se návykovým látkám vyhýbat a formulují své postoje k nim. Sami přicházejí na to, na čem vlastně člověk závislosti získává, jak se jim vyhnout, jak jim vzdorovat a ubránit se. Nejdůležitějším motem je, že si svou cestu volí každý sám a má možnost volby. Žáci se učili odolávat skupinovému tlaku a poznávali, jak se přitom cítí.

Kurzy Odyssey, které škola organizuje již téměř deset let, mají pozitivní vliv na klima 2. stupně. V současné době připravujeme stmelovací kurzy, které budou realizovány již na 1. stupni.