I v letošním roce navštívili Centrálku vysokoškolští studenti ze zahraničí. V rámci projektu EDISON zaštiťovaným mezinárodní studentskou organizací AISEC představili našim žákům své země. Tentokrát jsme přivítali pět studentů – Agu z Ázerbájdžánu, Zuru z Gruzie, Anastasii z Řecka, Salsu z Indonésie a Danu z Jordánska.

Všechny prezentace probíhající od 23. do 26. září, ve kterých se děti dozvěděly něco málo o geografii, historii, tradicích a jídle daného státu, probíhaly v angličtině. Zbyl čas i na zvídavé dotazy nebo třeba trénink psaní v gruzínské abecedě. V pátek proběhla v tělocvičně tzv. Global Village, kde studenti nabídli ochutnávku tradičních specialit své kuchyně, ukázali národní kroje a další suvenýry a naučili naše děti tradiční tance. Během týdne žáci na oplátku provedli naše hosty po Sokolově, připravili jim něco chutného k snědku a pomáhali při přípravě Global Village.

Díky projektu dostali naši žáci šanci komunikovat v anglickém jazyce, které beze zbytku využili. Seznámili se cizími kulturami a tradicemi, což by jim mělo i v budoucnu usnadnit překonávání kulturních bariér a rozvinout toleranci vůči jiným kulturám.

Náš dík patří rodinám, které studenty ubytovaly, organizaci AISEC za zapojení do projektu, vedení školy, která projekt podpořila, a učitelům, kteří pomáhali s realizací celé akce.

edison3

edison2

edison1