Všechno to začalo asi ve tři hodiny ráno, kdy věřím, že se nikomu nestávalo příliš příjemně. Po menších komplikacích při vstávání se ale všichni nakonec dostavili a mohlo se jet. Cesta probíhala příjemně a bez potíží, páni řidiči řídili opatrně, tudíž většina lidí v autobuse spíš pospávala nebo poslouchala písničky. Jen občas si někdo hlasitěji povídal, ale to byla spíše výjimka. Při příjezdu do Polska na nás dýchla různorodá atmosféra.

Krakov je zvláštní město plné barev a velmi zajímavé architektury. Po krásné prohlídce Krakova a jeho památek jsme se ubytovali v dost obstarožně vypadajícím hotelu Alf, který, pokud mám být upřímný, nevypadal příliš vábně, ale nakonec nebyl zas takový, jak se na první pohled zdálo. Zevnitř vypadal pěkně a jako hotel bych ho hodnotil vcelku kladně. Později jsme se prošli do moc pěkného obchodního centra, kde jsme měli možnost si koupit dárečky. Následovala noc v hotelu, která byla příjemná a klidná. Druhý den ráno jsme se najedli, sbalili si věci a vyrazili do nádherných a zajímavých solných dolů Wieliczka, které pro nás všechny byly skvělým zážitkem. Někteří měli možnost si poslechnout prohlídku i v angličtině, a tak si vyzkoušeli své znalosti v cizím jazyce. O celé této části výletu si troufnu tvrdit, že byla jako procházka růžovým sadem.

Návštěva koncentračního tábora Auschwitz ovšem byla jako ledová sprcha. Zcela určitě jsme toho asi všichni hodně pochopili, minimálně to, že hrůzy válek, vraždění a mučení lidí provázeli lidstvo od nepaměti. Ovšem tváří v tvář takové krutosti a nelidskosti se dá jen těžko čelit bez toho, aby to v nás nezanechalo následky. Myslím, že každý, kterého jen trochu zajímá historie, by měl do Auschwitzu jet, aby poznal, vnímal a pochopil vše, co tam uvidí. Nikdy nesmíme dopustit, aby se takové hrůzy opakovaly! Po takto nabitém programu se jelo domů a myslím, že jsme si všichni odnesli spoustu zážitků. Tento výlet by ale nebyl tak dobrý beze všech lidí,kteří se ho zúčastnili, a můj výhradní dík patří hlavně paním učitelkám,které to s námi takhle brilantně zvládly. Obecně jsme to všichni přežili ve zdraví a řekl bych, že se tento výlet výjimečně vydařil.

Pavel Plesník