V termínu 23. - 31.5. se uskutečnil výměnný pobyt mezi žáky ze 6. - 9. ročníků. Ve středu ráno jsme odjeli ze sokolovského nádraží a vydali jsme se na cestu. Odpoledne jsme dorazili do Murnau. Rozdělili jsme se do rodin a pro každého byl připraven individuální program.

Ve čtvrtek ráno jsme se sešli na nádraží v Murnau a vlakem jsme měli namířeno směr Oberammergau, konkrétně do kláštera v Ettal. Dále jsme navštívili zámek Linderhof. Poté jsme se vydali na turistiku v oblasti Graswang.

V pátek jsme se vydali na zámek Possenhofen, zde jsme si prohlédli výstavu o Sisi. Následně jsme procházkou došli k jezeru Starnberger See, tam jsme pak lodí jeli na ostrov Roseninsel. Na něm jsme navštívili tamější muzeum. Po prohlídce jsme se nalodili na parník a kochali se krásou okolí. Na závěr jsme navštívili Muzeum moderního umění.

V sobotu odpoledne jsme vyrazili do Mnichova. Navštívili jsme Allianz Arénu. Přesunuli jsme se do centra na dlouho očekávané nakupování. Večer jsme se vydali za kulturou do místního divadla na loutkové představení Zauberflöte.

V neděli jsme nasedli na vlak a společně s Němci se vrátili do Čech. V pondělí ráno začal program ve škole. 1. hodinu se třída 9. B s Němci zúčastnila všeobecného kvízu. Na 2. hodinu byly připravené prezentace o Karlovarském kraji a naší škole v anglickém i německém jazyce. 3. hodinu se účastníci výměnného pobytu podívali na výuku cizích jazyků. Po svačině jsme jeli na výlet do Karlových Varů. Tam jsme se procházeli po kolonádě směrem k lanovce na rozhlednu Diana. Poté jsme měli rozchod v centru.

V úterý jsme brzy ráno jeli autobusem do Prahy, navštívili výstavu Mumie světa, poté jsme měli čas nakoupit si na Václavském náměstí. Šli jsme také do Národního technického muzea. Celý den jsme zakončili procházkou zahradami s rozkvetlými růžemi k Petřínu. Na středu byla připravená pěší túra po Kraslicku. Mnozí ale strávili středu individuálně a navštívili např. Mariánské Lázně, hrad Loket či Svatošské skály. Zlepšili jsme si dovednosti v cizích jazycích, veškerou komunikaci, poznali jsme nové přátele a nová místa.

Tereza Mulačová a Vendula Brožová ,IX.B  

lod

petrin

arena