22. 11. 2016 navštívil naši školu kriminalista Mgr. Josef Lottes a hovořil s  žáky 7., 8. a 9. ročníků na téma kriminalita mládeže, počítačová kriminalita, šikana a kyberšikana.

Pplk. Josef Lottes je špičkový kriminalista s letitou praxí. U Policie ČR je od roku 1973. Pracoval na kriminální policii  nejprve na úseku kriminality mládeže, pak na úseku vloupání do bytů, později byl vedoucím skupiny pro násilnou a mravnostní trestnou činnost. Dále působil na krajském ředitelství PČR Praha – oddělení vražd – v různých funkcích, od r. 2002 byl vedoucím oddělení vražd. Od r. 2012 pracoval na Policejním prezidiu ČR. Jeho tým patřil s více než 90% objasněností mezi světovou špičku. Vyšetřil přes 1000 případů vražd.

Během přednášky se účastníci seznámili s řadou pojmů, např. co je trestní odpovědnost, trestný čin, sexuální obtěžování, aj. Přednášející vysvětlil nebezpečí porušování autorského práva při stahování z internetu, či nebezpečí plynoucí ze seznamování po internetu, upozornil na problematiku kyberšikany a stalkingu. Posluchače zaujaly zejména případy z praxe. Přednáška byla hrazena z projektu MP Sokolov „Podané ruce“.  

2016prednaska