Naše škola se letos již podruhé zúčastnila projektu EDISON Basic, který pořádá studentská organizace AIESEC se sídlem v Plzni a který, i když by to tak podle názvu mohlo vypadat, nemá vůbec nic společného s fyzikou. AIESEC je dobrovolnickou organizací, na jejíž činnosti se podílí studenti z různých koutů světa. Ti odjíždí do vzdálených zemí, aby zde nějaký čas pobyli a seznámili žáky škol se svou zemí, jazykem a kulturou. Projekt má mimo jiné za cíl přiblížit dětem to nejzajímavější z mnohdy velmi odlišných zemí a národů a to přímo pomocí mladých lidí, kteří tam žijí.

Pomáhá tak odstraňovat předsudky, které si často neopodstatněně vytváříme a nacházet pochopení, toleranci a nová přátelství. V týdnu od 6. do 10. června na naší škole působili tři stážisté – Bhavya z Indie, Fatemeh z Iránu a Mariam z Gruzie. Ti dětem v rámci vyučování ve svých prezentacích představili své země, tradiční oblečení, písmo, jídlo, svátky, hudbu, tanec, přírodu a mnoho dalšího. Dozvěděli jsme se tak, že rok v Iránu začíná až první jarní den a že tam není jen poušť, že v Indii mluví více než třemi sty jazyky a v Gruzii tančí krásné národní tance a mají své vlastní písmo.

Děti si celý týden moc užily, využily své znalosti angličtiny, aby se zeptaly na vše, co je zajímá a určitě se už těší na příští rok, kdy zase přivítáme hosty z jiných zemí. Na tomto místě bychom chtěli velice poděkovat rodičům Filipa Kašáka a Anety Tranové a paní učitelce Williamsové, kteří si studenty u sebe na týden ubytovali a skvěle se o ně starali. Bez jejich ochoty bychom se projektu EDISON zúčastnit nemohli! 

edison4

edison3

edison2

edison1