V pondělí 9. února navštívili naši školu zaměstnanci Vězeňské služby ČR z Věznice Kynšperk nad Ohří. Žáci 9. tříd tak měli jedinečnou příležitost seznámit se s fungováním vězeňské služby, režimem ve vězení, zajištěním bezpečnosti ve věznicích, apod. Celou přednášku vedl pan PaedDr. Milan Pfeifer – psycholog, který vysvětlil dětem, jakým způsobem se s odsouzenými ve vězení pracuje tak, aby se po výkonu trestu mohli zařadit pokud možno bez větších problémů do běžného života. Zástupce vedoucího oddělení výkonu trestu pan Zolotar promluvil o vězeňském systému v ČR obecně, představil věznici v Kynšperku nad Ohří, zmínil režim, který ve vězení funguje. Od speciální pedagožky Mgr. Vorlíčkové se žáci dozvěděli, jak probíhá vzdělávání ve věznicích, jaké možnosti vzdělávání odsouzení mají a také jak probíhá prakticky výuka a (pře)výchova ve vězení. Kromě zaměstnanců věznice přijeli s žáky besedovat také dva mladí odsouzení, kteří si v Kynšperku odpykávají svůj trest.

Jejich životní příběhy byly pro naše deváťáky velmi zajímavé už jen tím, že se jednalo o lidi jim věkem velmi blízké. Oba se k trestné činnosti dostali díky drogám, s nimiž začali experimentovat ve velmi nízkém věku, takže přednáška byla zároveň - dle mého názoru – účinnou prevencí před užíváním drog. Žáci měli možnost ptát se jak zaměstnanců věznice, tak odsouzených. Ti odpovídali velmi ochotně, přestože některé otázky pro ně musely být asi nepříjemné. Ze zkreslených informací, které o vězeňství a jeho fungování děti měly z filmů a seriálů, se po tomto setkání staly informace konkrétní a skutečné. Za to si všichni účastníci zaslouží velký dík.

Beseda byla zařazena do výuky předmětu Výchova k občanství a zdraví, kde se mimo jiné velmi intenzivně zabýváme právním povědomím, právními odvětvími i sankcemi za případné porušení práva. Kromě této besedy absolvovali žáci v průběhu školního roku také přednášku soudce trestního práva JUDr. Milana Tomeše, návštěvu Okresního soudu v Sokolově, kde si mohli vyzkoušet role členů senátu při fiktivním soudním řízení a v měsíci březnu je ještě čeká návštěva soudního líčení z oblasti trestního práva.

Mgr. Petra Šišková

ZŠ Sokolov, Rokycanova 258