V pomyslném žebříčku nejaktivnějších a nejúspěšnějších škol projektu Čtení pomáhá, ve kterém je zapojeno více než 1 300 základních a středních škol, se umístila Základní škola Sokolov z Karlovarského kraje. Nejaktivnější školou Karlovarského kraje je Základní škola Sokolov, Rokycanova 258.

Zdejší žáci za dobu fungování projektu svým čtením přispěli na charitativní účely částkou ve výši téměř 163 tisíc korun. Karlovarskenovinky.cz informovala Tereza Kůželová z AMI Communications.

Základní škola Sokolov, Rokycanova 258 figuruje na předních příčkách jak v počtu registrovaných žáků, tak v počtu úspěšně vyplněných kontrolních testů ke knihám. Děti ze sokolovské základní školy od dubna 2011, kdy byl projekt Čtení pomáhá spuštěn, úspěšně absolvovaly více než 3 200 kontrolních testů a věnovaly tak na dobročinné účely téměř 163 tisíc korun. Tento výsledek vynesl sokolovské žáky na páté místo v pomyslném žebříčku nejúspěšnějších čtenářů. V celkovém počtu registrací jsou děti ze sokolovské základní školy čtvrté.

"Naše škola se k projektu Čtení pomáhá připojila již před dvěma roky. Doufali jsme, že díky Čtení pomáhá děti motivujeme k tomu, aby více četly, což se povedlo. Vyplňování testů zpestřuje hodiny literatury a děti za přečtenými knihami vidí i hmatatelný výsledek," říká Mgr. Jan Kadlec, ředitel Základní školy Sokolov.

Do projektu je aktuálně zapojeno téměř 138 tisíc mladých čtenářů napříč celou republikou a také několik desítek dětí z poboček České školy bez hranic v zahraničí. Nejvíce dětí je registrováno ze základní školy v Teplicích, nejúspěšnější čtenáři jsou pak v Poděbradech.

"Dětem se za dva roky existence projektu podařilo načíst pro charity více než dvacet milionů korun. Je vidět, že děti i učitele náš projekt stále baví, za což jsem velmi rád. Věřím, že takto pozitivně bude Čtení pomáhá pokračovat i nadále," uvedl Martin Roman, iniciátor a donátor projektu.

Projekt Čtení pomáhá podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí až 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodují právě dětští čtenáři. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu.

Knihy zařazené do projektu byly vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byly osobnosti, jako je Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman. Další knihy na seznam postupně přibývají. Jedním z ambasadorů Čtení pomáhá je Vojtěch Dyk. Iniciátorem a donátorem projektu je Martin Roman.

 

 

  http://www.karlovarskenovinky.cz/zpravy/regiony/deti-ze-zs-v-sokolove-patri-mezi-nejuspesnejsi-ctenare/

 

 www.ctenipomaha.cz